HTPC Digiboxi - Aallikosta takaisin ojaan

maanantaina, lokakuuta 30, 2006

Perusteitta pelaamaan, osa 2

Inventaario isku omaan PC rauta romuvarastoon ja mitä löytyy. Katsotaanpas, ylimääräisenä on näemmä paska ja ruma ATX kotelo. Hylkyyn. AMD Socket A XP Mobile 2400 prossa löytyy, tämähän on mitä mainion HTPC käyttöön; 1.45 voltin VCore, kerroinlukoton, vakaa ja muutenkin mukava. Epox 8RDA3+ emo ja pari 400mhz 512 DDR muistkikampaa. Pari vanhaa näyttistä, muutama erinäinen kovo. Näillä eväillähän päästäänkin jo pitkälle, lapsellista innostusta ja käsien taputtelua havaittavissa. Kyllä tämä vielä kusee, mutta nautitaan nyt hetki onnistumisen viriävästä tunnekuohusta.

Ensin heijataan tuo vanha ATX kotelo mäkeen. Viuh, sinne meni. Olihan se rumakin, onneksi halpa. Verkkokaupasta löytyi budjettiin sopiva ja ihan kohtuu ok lookin omaava HTPC kotelo.
Hintaa ostohetkellä 90.20 euroa, sisältää powerinkin valmiiksi. Halvinta eli parasta! Motto joka on kantanut läpi elämän ja aina osoittautunut oikeinkin toimivaksi lähestymistavaksi kaikkeen talouden hankinta ja kulutuskäyttäytymiseen. Muistaa vaan kuitit säilyttää. Tarkasti. Kotelon emolevykoko on mATX, joten Epoxin hyvin palvellut emo menee myös hylkyyn.

Viisaammat ja kokeneet kertoivat, että ensin pitäs päättää että onko digiboxin pohjalla Linux vai Windows ja mikä tulee olemaan se varsinainen frontend -ohjelma joka sitten siellä televisiossakin näkyy. Sitten tähän tietoon perustuen pitäisi löytää se varsinainen viritinkortti joka em. valintojen kanssa tulee toimeen. En tietenkään toimi niinkuin viisaammat neuvoo, joten tilasin ensimmäisen vastaantulleen kaapelikäyttöön sopivan kortin.

Linuxista on etäisesti kevyttä kokemusta, mutta tiedän jo etukäteen että usko, toivo ja rakkaus loppuu mikäli siirryn tutusta ja turvallisesta Windows maailmasta. Joten päätetäänpä tässä heti että windows se on oltava pohjalla. Globe, mies tuttu ircistä ja aiheen kanssa muutenkin touhunnut suositteli MediaPortal nimistä frontendiä windowsiin hoitamaan sitä digiboxin käyttöliittymä hommaa, ilmeisesti se hoitaa melkeen kaiken muunkin. Sellanen siis valitaan, on vielä ilmainenki. Todella halpa, eli varmasti myös paras.

Kaapeliverkossa se digistandardi on DVB-C ja antennin kanssa sitten DVB-T. Tämän verran oppii jo viimeisintä expertin mainoslehteä lukemalla, joten ei tässä varmaan paljon mennä pieleen. Jotain yleistä horinaa on YLE:n tekstien toimimattomuudesta monessa paikkaa, mutta murehditaan siitä sitten joskus. Kortti löytyi, saksalainen vielä. Sen on oltava hyvä, ellei jopa paras. Hintaa ostohetkellä toimituskuluineen 90 euroa. Tilausta seuraavana päivän tietenkin löyty verkkokaupan poisto-osastolta pino vastaavia kortteja 75 eurolla. Mutta ei murehdita, varmasti ihan hyvä ostos oli. Halvinta ja parasta, vuosien ostokokemus tehokäyttöön.